top of page

WIBRIN, VALLÉE DES FEES

ACHOUFFE, MORMONT, WIBRIN

ACHOUFFE

Het dorp Achouffe

Het dorp Achouffe staat bekend als het dorp van kabouter en bier.

Ontdek Achouffe, in de holte van een vallei die soms bezocht wordt door een bende vrolijke kabouters, met zijn bier, zijn brouwerij, zijn tavernes-restaurants, zijn terrassen, zijn concerten op zaterdagavond, zijn viskwekerij, zijn wildpark, zijn zwembad, zijn wandelingen...

Achouffe, gelegen in het dal van de feeërieke vallei waar de beek Martin-Moulin en de Chevral samenkomen, is een van de kleinste en charmantste dorpjes van het geheel. Achouffe, een toeristisch dorp bij uitstek, is gegroepeerd rond zijn kapel en zijn brouwerij. Chouffe is opgericht door twee schoonbroers, een Waal en een Vlaming, in een oude boerderij en wordt uitsluitend gebrouwen met water uit de bron van Cedrogne, waaraan het zijn smaak ontleent. Na het bezoek kunt u in een taverne in de buurt van de brouwerij de productie in de beste omstandigheden proeven. En de Chouffe Shop laat u vertrekken met zijn flessen, glazen en andere souvenirs voorzien van een stempel met het kaboutertje met de rode muts. De Saint-Joseph kapel, gebouwd aan het begin van de 19e eeuw; een 17e eeuwse Maagd met Kind en een 18e eeuwse Saint-Roch behoren tot de inrichting. Vlakbij de brug werd de viskwekerij Pisciculture Domaniale d'Achouffe opgericht aan de samenvloeiing van de twee rivieren. 

Niet te missen

Brouwerij van Achouffe

Gelegen in het hart van het groene en inspirerende Ardense bos, biedt de Brouwerij van Achouffe al meer dan 40 jaar karaktervolle bieren aan, tot groot genoegen van de liefhebbers van goede smaak.

Sinds 1982 onderscheidt de brouwerij zich door de kwaliteit van haar speciale bieren, de uitmuntendheid van de geselecteerde ingrediënten en de knowhow van haar brouwers. De bieren van Achouffe nemen je mee naar een magische wereld en... maak de kabouter in je wakker!

MORMONT

Het dorpje Mormont

 

Mormont is een mooi klein Ardens dorpje. Het is ook het ideale vertrekpunt op de GR-route voor wandelingen, mountainbiketochten of paardrijtochten naar de Ourthe-vallei, Nadrin, Filly of naar Achouffe. 

WIBRIN

Het dorp Wibrin

 

Als u de rotsen langs de weg afstruint, ziet u misschien een roodborstje dat in de holtes de perfecte plek heeft gezocht om zijn kroost groot te brengen.

Verschillende vondsten zoals graven en vuurstenen bijlen wijzen erop dat de gehuchten Petite-Mormont, Grande-Mormont of Wibrin al heel vroeg bewoond waren.

Elk jaar in juli wordt in Wibrin de historische executie van Magonette en Géna nagespeeld.

Talrijke wandelingen leiden u langs de beekjes die tussen de rotsen kronkelen, de prachtige bossen en weiden waar de fotograaf met veel plezier de beverdammen zal vereeuwigen, en misschien hun gastheren, de nog intacte natuur zal jong en oud bekoren.

In de zomer kunt u Wibrin, een dorp in bloei, ontdekken door er rond te wandelen en de lokale producten te proeven...

Niet te missen

De legende van Géna en Magonette

Magonette en Géna zijn legendarisch geworden. Magonette werd geboren in Wibrin in 1790, Géna werd geboren in de Aisnevallei. Gepakt in La Roche-en-Ardenne voor het stelen van sjaals, werd hij in de gevangenis gegooid waar hij Géna ontmoette, die beschuldigd werd van het stelen van een paard. Géna en Magonette, opgejaagd door de politie na de moord op de gendarme Poncin, werden in 1820 bij Aywaille gevangen genomen. Ze werden het jaar daarop in Luik berecht en met de guillotine onthoofd. Zij waren de laatste criminelen in België die hun hoofd werd afgehakt. 

De Sherman tank

Wibrin heeft geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Sherman tank bij de kerk getuigt daar nog van. Andere monumenten in de omgeving herinneren nog aan deze gruwelijke oorlog.

Ontdek de wandeling Vallée des Fées door op onderstaande afbeelding te klikken:

rando 3 villages.png

Zeer begaanbare paden - Passage door de valleien van de beken Mincé, Belle-Meuse, Martin-Moulin en de Vallée des Fées. Ook door Petite Mormont en Achouffe.

 

Download op uw smartphone of tablet en ontdek la Vallée des Fées.

Om deze kaart te bestellen, klik op de volgende link: Wandelkaart van de  Ourthe Supérieure

Te volgen markering: blauw kruis

bottom of page