top of page

HAUTEURS ET GORGES DE L'OURTHE

BERISMENIL, MABOGE, SAMREE

BERISMENIL

Het dorp Bérismenil

Bérismenil is een dorp gelegen op het plateau (450m) op het zuiden, halverwege tussen het dal van de Ourthe (230m) en het hoogste punt van Les Tailles (650m). Vroeger was er vooral landbouw en bosbouw, maar tegenwoordig is het omgevormd tot toerisme met zijn vele gîtes en toeristische verhuur. 

Marché des Gattes: Dit pleintje met de kerk is het centrum van het dorp Bérismenil. Vroeger was het 's morgens en 's avonds de plaats waar de kudde bijeenkwam. De geitenhoeder (le gatlie) ontfermde zich over de geiten, schapen, varkens, runderen enz. van de kleine boerderijen om ze te laten grazen op de braakliggende grond, de wallen van de omgeving. Hij zou ze 's avonds terugbrengen naar dezelfde plek. Daar wisselden ze nieuwtjes uit, verkochten kippen, eenden, enz. Soms werd de kruiwagen, het houtrek, een emmer gevonden waar tevergeefs naar werd gezocht de dag na een feest. Vandaag is het één met het kerkplein. De legende van de Cheslé werd hier geïntroduceerd, samen met de Gouden Gatte, de Fontein en de Duivelsbron. Het is het vertrekpunt voor wandelingen en de parkeerplaats en de schuilplaats "la bergerie" zijn populair bij bezoekers.

De kerk (abdijstijl) is anders dan de neogotische kerken in de omgeving. Het gebeeldhouwde houten altaar dateert uit de 19e eeuw.

Les Crestelles (Uitzichtpunt: één ster in de Michelingids*): Deze plaats, die tot 1944 onbekend was, was ontoegankelijk en geblokkeerd door het bos. Het was de crash van een B 17 vliegend fort op 14 april 1944 die leidde tot de ontdekking van de site. Veertig jaar later werd het hoogste punt ontwikkeld als springplank voor de eerste deltavliegers van die tijd (1970). De toegang is gemakkelijk en er is een kleine parkeerplaats. (ongeveer 2,5 km van het dorp)) 

Monument van de 40-jarige herdenking : In 1984 door de S.I. opgericht als eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers die zich hebben ingezet voor de bevrijding van Europa. Het roept het epos op van de inzittenden van de B17 en in het bijzonder het offer van James Young die verbrand werd bij de crash van het vliegende fort op 14 april 1944. De klingen van het monument zijn authentiek. Elk jaar komt een NAVO-contingent uit Geilenchirken (Duitsland) eer betuigen.

De Cheslé (Belangrijke Keltische site in Wallonië) : Van de weinige in België ontdekte sites uit de voor-Romeinse periode is de Cheslé de best bewaarde, de grootste (14 ha) en waarschijnlijk de oudste (einde van de bezetting: 520 jaar v. Chr.). Sinds 1959 hebben er gedurende 50 jaar opgravingen plaatsgevonden. Er zijn verschillende reconstructies gebouwd voor educatieve en toeristische doeleinden. Maar deze raadselachtige plek bewaart hardnekkig zijn geheim. Deze schilderachtige en ongerepte plek, afgeschermd van menselijke activiteiten, is een favoriete bestemming voor wandelaars in het hart van de Ardennen. (5 à 6 km van de kerk van Bérismenil of de kapel van St Rock in Maboge. 3 à 4 uur. Middelmatige moeilijkheidsgraad.

Drie kapellen met elk hun eigen geschiedenis.

Sainte Gotte.  Zo oud dat de oorsprong onbekend is. Het is gelegen aan de N 860 op de grens van de gemeenten Houffalize en La Roche. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de beschermheilige van de plaats, Sainte Gotte, aangeroepen voor jicht, een zeer pijnlijke aandoening. Sinds de verschijningen (1860) heeft zij een tweede naam gekregen, Notre Dame de Lourdes.

Saint Lambert. Ten oosten van het dorp. Deze kapel heeft zich onderscheiden tijdens de laatste oorlog. Het was belast met de registers van de burgerlijke stand, officiële documenten, waarin alle levende en overleden inwoners van de gemeente Samrée werden ingeschreven. Dit vervalste document, dat gezochte personen bevatte, werd verborgen gehouden voor de Duitse bezetters.

Saint Rock. Aan de N860 aan het begin van de heuvel "Bois de la Gueule", op 4 km van het dorp. Het zou zijn opgericht door de familie Remy uit Bérimenil om de heilige te bedanken voor het stoppen van de cholera die zich in de regio verspreidde. Een mogelijk startpuntvoor de Cheslé wandeling.    

Festiviteiten in Bérismenil

La St-Hubert: De beschermheilige van de parochie. Zondag na Allerheiligen (begin november) Jachthoornblazers, zegening van de dieren, paardrijden in het bos, heilige mis, jagersmaaltijd in het dorpshuis. Een feestelijke middag.

De "Vuurkorven" Kerstmarkt: Tweede zaterdag van december van 11.00 tot 19.00 uur op de Marché des Gattes en omgeving. Een honderdtal kraampjes, versierd met slingers en lichtjeskettingen, en verwarmd door vuurkorven her en der verspreid, tonen aan de talrijke bezoekers een veelheid van geschenken, ambachtelijke producten, versieringen en artistieke creaties. Gedurende de hele dag presenteren artiesten en animatoren hun acts te midden van het publiek. Restauratie in het dorpshuis is tot 's avonds open en biedt de liefhebbers een heerlijke en overvloedige maaltijd aan. De dag eindigt met een groot dansfeest in een grote tent. Iets om de harten van iedereen te verwarmen. Dit kwart eeuw oude festival is zeer populair in de provincie en ver daarbuiten..

Niet te missen

Gezinswandeling op Keltisch grondgebied

cheslé.png

Wandeling naar de Keltische site van Cheslé vanuit Bérismenil. De Kelten hebben sporen achtergelaten in het Ardense landschap, ze bouwden er vestingwerken.

Ga ermee aan de slag op uw smartphone of tablet via de volgende link: rando Cheslé

Print de pdf van deze Keltische wandeling: le PDF de cette balade celtique.

Om deze kaart te bestellen klikt u op de volgende link: Wandelkaart Ourthe Supérieure

Te volgen markering:
groen kruis, letter A

MABOGE

Het dorp Maboge

 

Dit kleine dorp (het enige binnen tientallen kilometers) ligt onderin het smalle dal van de Ourthe. In het verleden werden de oevers van de rivier bezet door landbouw en enkele plooien in het omringende bos, die in de winter brandhout leverden. Sinds de industrialisatie zijn de overtollige arbeidskrachten naar de stad getrokken en heeft het akkerland een nieuwe bestemming gevonden in de horeca en het toerisme.

Een strand van een hectare met alle voorzieningen beslaat de voormalige weilanden. Een camping en een camperplaats bieden onderdak aan bezoekers. Er zijn talloze villa's en comfortabele chalets op de beboste hellingen rond dit voornamelijk toeristische dorp.

Niet te missen


Maboge is het vertrekpunt voor kajaktochten op de Ourthe. Verschillende partners bieden deze activiteit aanm=, net buiten het dorp richting La Roche.

 

Maboge is ook de ideale stek voor visliefhebbers.

U vindt meer informatie op de website van het Maison du Tourisme Coeur de l'Ardenne 

U kunt ook een van de populairste wandelingen vanuit Maboge ontdekken door op onderstaande afbeelding te klikken:

Wandeling van de Crestelles met start vanuit Maboge

crestelles rando.png

Prachtig uitzichtpunt met panoramisch uitzicht op het dorp Maboge, de Crestelles en de meander van de Ourthe.

 

Startplaats voor deltavliegers en paragliders op het zuidwesten.

 

Begin deze wandeling hier: crestelles

 

Om deze kaart te bestellen, klik hier op de volgende link: Wandelkaart van de Ourthe Supérieure

 

Markering : gele diamant nr. 1.

SAMREE

Het dorp Samrée

 

Dit dorp, gelegen op de top van het plateau van Les Tailles (één van de hoogste punten in de Belgische Ardennen), dankt zijn vrij zachte klimaat aan zijn zuidelijke ligging. In de oudere huizen zie je nog de zware cherbine daken, de dikke stenen muren met lage ramen en deuren, die het moeilijk maken voor licht en kou om binnen te komen. Hier heeft de opwarming van de aarde geleid tot een radicale verandering van de habitat wat betreft de gebruikte materialen, de locatie en het uiterlijk.

Langlaufen Profiterend van de lange en strenge winters (in 1962-63 waren er 4 volle maanden sneeuw en daaruit voortvloeiende vriesnachten) richtte de toeristische dienst HGO, van de voormalige gemeente een langlaufcentrum in met alle nodige infrastructuur.  6 pistes van verschillende lengte, perfect gemarkeerd en onderhouden, beginnen bij het Chalet en gaan de bossen van het hoogplateau in. Sinds het begin (1974) hebben de vrijwilligers er een erezaak van gemaakt om de skiërs tevreden te stellen. Hierdoor geniet de Samrée langlauf een eensgezinde reputatie.

 

Meer info bij het Langlauf Skicentrum in Samrée (8 km de La Roche)-  + 32  496 83 39 78

Niet te missen

De bronnen van Belle-Meuse. In het kader van Natura 2000 is het uitgestrekte plateau van de bronnen van Belle-Meuse, dat in 1950 werd ontgonnen en beplant met sparren, vrijgemaakt en is het land, dat is drooggelegd, in zijn oorspronkelijke staat hersteld: veen. Een wandeling van 5 km, perfect bewegwijzerd, met toelichting, loopt rond het massief. De gemakkelijke toegang, waar u uw auto kunt laten staan, begint vanaf de hoofdweg N89. Sinds tien jaar herbevolken vleermuisachtigen, vogels, planteneters en zelfs kraanvogels deze verdwenen plek.

Ontdek de wandeling Hauts-Marais de Belle-Meuse door op onderstaande afbeelding te klikken:

belle meuse randonnée.png

Deze wandeling van 5,4 km kan worden gedownload van de website cirkwi België.

 

Ga ermee aan de slag op uw smartphone of tablet en ontdek de bronnen van Bellemeuse.

 

Om deze kaart te bestellen, klik hier op de volgende link: Wandelkaart van de Ourthe-superieure

 

 

Te volgen markering: groen kruis, letter A.

bottom of page