top of page

NADRIN - LE HEROU

NADRIN, OLLOMONT, FILLY

NADRIN

Het dorp Nadrin

Nadrin, gelegen halverwege La Roche en Houffalize op het plateau dat de Ourthevallei domineert, is vooral bekend om de site Hérou (+/- 2 km van het centrum), een 1 km lange rotsrichel die de loop van de Ourthe doorsnijdt.

U kunt ook de overblijfselen van een Romeinse villa, het meer van Bellemeuse (1Ha 50) en sinds 1991 het Europalia-monument aan de kant van de Filly ontdekken.

Niet te missen

De locatie Le Herou

Schitterend panorama van de meanderende Ourthe, een wild landschap dat sinds 1937 geklasseerd is, een rotsblok dat ooit volledig ontdaan was van vegetatie en dat aan de basis 80m breed kan zijn, ongeveer 1000m lang en meer dan 80m hoog is.

Wandeling van de Hérou

promenade du hérou.png

Ontdek deze prachtige wandeling naar de rots van Le Hérou. U ziet de aaneenschakeling van rotsen die zich naar de rivier storten en laat u leiden door het geluid van de Ourthe.

 

Tamelijk moeilijke wandeling - Aan de klif, rechts naar beneden richting Ourthe - Retour nr. 2.

Download de wandeling op uw smartphone of tablet via de volgende link: rando Hérou

Print de PDF de cette balade

Te volgen markering : Groene horizontale rechthoek

OLLOMONT

Het dorpje Ollomont
 

Ollomont is ongetwijfeld het oudste dorp van de gemeente Houffalize. Het heeft zeer oude huizen gegroepeerd aan de voet van de kapel van Sainte Marguerite en het oude kerkhof. 

Onder de kerk staat de oude pastorie uit de 18e eeuw en er tegenover het Wilkin huis, een 17e eeuws gebouw tegen de rotsen. Iets verderop staat de cresse Sainte Marguerite, een rotsachtige top van 20 m hoog, met op de top een nis waarin het beeld van de heilige staat. Volgens de legende trok een vrouw uit Ollomont zich terug op deze plek en woonde in een holte in de rots.

Niet te missen

Kapel Sainte-Marguerite uit de 11e eeuw en kerkhof

De kapel Sainte-Marguerite d'Ollomont, gelegen op een rots in het hart van een oud Ardens dorp en op het oude kerkhof, is het raadselachtige overblijfsel van een romaanse kerk uit de 11e eeuw.

 

Wandeling "Chapelle d'Ollomont"

ollomont rando.png

Als Ollomont bekend staat om de intrigerende verschijning van zijn witte kapel en het oude, zeer oude kerkhof dat zijn tuin vormt, geeft het gehucht zelf een gevoel van sereniteit. De zachte stromen van het beekje dat Edmond Dauchot zo vaak heeft gefotografeerd, stroomt naar de Ourthe, soms onstuimig, soms vredig. Voor een ontdekkingsreiziger van de Ardennen is een bezoek aan Ollomont een must.

Download de wandeling hier: Ollomont

Om deze kaart te bestellen, klik op de volgende link: Carte pédestre Ourthe Supérieure

Markering: Gele horizontale rechthoek

FILLY

Het dorpje Filly

Filly is één van die kleine, typisch Ardense dorpjes met een landelijk karakter. Ingebed in een kleine vallei, beschut tegen kou en lawaai, biedt het een alomtegenwoordige natuur en een mooi panoramisch uitzicht op de Ourthe-vallei. De kwaliteit van de stilte maakt het tot een uitzonderlijk dorp.

Het gehucht Filly telt een twintigtal woningen, waaronder niet minder dan vijftien oude huizen. Onder hen bevindt zich een beschermde 18e-eeuwse boerderij, de Ferme Jacqmin, een harmonieuze vierhoekige constructie die typisch is voor de Ardennen, bedekt met cherbins en met een opmerkelijke puntgevel. Filly heeft ook twee fonteinen uit deze periode, een hedendaagse kunstgalerij en talrijke wandelingen door velden en bossen. In het centrum van het dorp krijgen de drinkbak en het oude washuis water uit de bronnen van Filly. Filly ligt dicht bij verschillende opmerkelijke sites, zoals Le Hérou, Le Cheslé, een Romeinse villa en een kapel uit de 11e eeuw. Het gebied biedt vele mogelijkheden voor sportieve activiteiten zoals kajakken, mountainbiken, wandelen, vissen, langlaufen, minigolf en tennis. In Filly staat ook het Europalia monument, een monumentale sculptuur van roze marmer uit Portugal, ingehuldigd in 1991. Het bestaat uit een gestileerde portiek in de vorm van een dolmen, open naar Europa, waarvan de twaalf lidstaten worden vertegenwoordigd door twaalf sokkels die doen denken aan menhirs, de oudste bewijzen van de Europese beschaving.

Niet te missen

Monument Europalia

In Filly kunt u het Europalia-monument ontdekken, een monumentale sculptuur in roze marmer uit Portugal, ingehuldigd in 1991.

Het bestaat uit een gestileerde portiek in de vorm van een dolmen, open naar Europa, waarvan de 12 staten worden voorgesteld door 12 sokkels, die doen denken aan menhirs. 

Ontdek de wandeling les Hauts-Marais de Belle-Meuse door op onderstaande afbeelding te klikken:

filly rando.png

Wandeling naar het dorp Filly. Tijdens uw wandeling ontdekt u ook de site "Europalia". 

 

Download op uw smartphone of tablet: Filly

 

Klik op de volgende link om deze kaart te bestellen: Wandelkaart van de Ourthe-Superieure.

 

 

Te volgen markeringen: blauwe ruit

bottom of page